Връзката между високото кръвно и бирата


Контролирането на високото кръвно налягане е свързано с промени в диетата, правене на редовни физически упражнения, отказване на цигарите и загуба на допълнително тегло, ако е сте с наднормено такова.

Докато пиенето в умерени количества може да бъде ОК, за някои пациенти, то други трябва да избегнат напълно употребата на алкохол, защото това може да повлияе на кръвното налягане.

Вярно е, че пиенето на бира може да повиши кръвното налягане, но в умерени количества бирата може да бъде полезна за сърцето.

Повечето лекари съветват своите пациенти с хипертония, или високо кръвно налягане, да намалят консумацията на алкохол.

Бирата е по-благоприятната алкохолна напитка от останалите, защото тя съдържа много повече хранителни вещества, като протеини, витамини В и минерали като магнезий, кадмий и желязо.

Изследователи са открили, че една до две бири на ден осигуряват 14 процента от хранителните калории, 11 процента от хранителния протеин, 12 процента от диетичните въглехидрати, 9 процента от фосфора в храната, 7 процента от рибофлавина и 5 процента от ниацина.

Професор по вътрешна медицина в Университета в Тексас, прави 40 годишно проучване за лечението на хипертония. В проучването участват 70 000 жени, които пият в умерени количества бира, вино и друг алкохол.

Той установява, че начина по който е направена бирата и осигурява доста от полезните витамини и вещества, намиращи се в листата на зеленчуците. Оказало се, че жените които пиели бира страдали много по-рядко от хипертония отколкото тези които пиели друг вид алкохол.

И все пак бирата е алкохол. И като всички видове алкохол, вдига кръвното налягане. Множество проучвания еднозначно доказват, че пиенето на повече от две бири дневно не само повишава кръвното налягане, а и увеличава сърдечната честота.

Въпреки, че този ефект може да бъде временен при системната консумация на бира, той може да се превърне в постоянен. Пиенето на големи количества бира не само повишава кръвното налягане, което пък от своя страна кара сърцето да работи по усилено, а и води до увреждане на кръвоносните съдове.