Правилно измиване на зеленчуците - гаранция за здраве


Зеленчуците, зеленчуците, плодовете и плодовете са включени в диетата на всеки човек, а с популяризирането на „здравословен начин на живот“ процентът на консумация на продукти от този клас се увеличава значително.

Когато консумират самостоятелно отгледани плодове, собствениците рядко имат въпроси относно екологичността на продуктите. При липса на собствена градина и зеленчукова градина те трябва да купуват зеленчукови и плодови продукти, което се превръща в необходимост да се грижат за чистотата и дезинфекцията на стоките. Ще разкажем в статията дали е необходима специфична обработка на плодови и зеленчукови продукти преди ядене, дали е достатъчно плодовете да се почистват с вода, за да сме сигурни, че са безопасни за здравето и как правилно да се измие кондиционираната храна .

Според специалисти от Министерството на здравеопазването на Русия ръцете на човек след контакт с повърхности и вещества от всякакъв вид, редовно пътуване до магазина и дори след ходене на чист въздух, трябва да бъдат старателно почистени и процедурата ще бъде ефективна само след като ги измиете със сапун или друг дезинфектант.

Ами плодовете и зеленчуците? Трябва ли да мия плодове, зеленчуци и билки с помощта на сапун или препарати, защото ги докосваме със същите „мръсни“ ръце? Отговорът е недвусмислено положителен, ако проблемът се отнася до необходимостта от измиването им, и отрицателен по отношение на използването на сапун, но първо, първо.

Като начало си струва да се каже, че има нужда от миене на градински продукти, дори ако те се отглеждат у дома, и за това има обяснение:

Прахът и мръсотията, натрупващи се върху храната, вредни за човешкото тяло, усложняват процеса на храносмилане.
Живите микроорганизми се натрупват върху плодовете в естествената среда, което може да причини хранително отравяне.
В процеса на отглеждане на продукти в повечето случаи се използват растителна храна и пестициди, чието поглъщане може да е опасно за здравето .

При закупените продукти ситуацията е още по-лоша. В много случаи, когато отглеждат плодове, фермерите използват специални препарати с агресивен химичен състав, за да опростят грижите за растенията, да ускорят растежа им и да ги предпазят от вредители. Компонентите на химичния състав са трудни и дори невъзможни за отмиване с обикновена вода, тъй като проникват в горните слоеве на плодовете, което кара човек да се замисли за необходимостта от правилно измиване на продуктите.

Най-горният слой плодове като моркови, цвекло, картофи, както и вносни плодове и зеленчуци, акумулира максималното количество вредни вещества, които са били използвани при отглеждането им. Това ви позволява да отговорите на въпроса защо зеленчуците се мият преди почистване: правилното измиване ще направи продуктите възможно най-безвредни, а по време на почистване с ръце няма да има замърсявания, бактериите и нитратите се прехвърлят в „годната за консумация“ част от плодът.

Изводът е недвусмислен: необходимо е да се измият плодови и зеленчукови продукти и дори тези плодове, които ще бъдат обелени от горния слой преди консумация.

Правила за правилно изхвърляне на плодовете

Измиването на плодове и зеленчуци е процедура, с която се сблъсква всяка домакиня при подготовката на плодовете за консумация в сурово състояние или за по-нататъшната им топлинна обработка, преди да ги изпрати на съдове. Както вече споменахме, вариант с обикновена течаща вода- това не винаги е 100% "работещ" метод на дезинфекция, но на въпрос дали е възможно да се измият зеленчуците, зеленчуците и плодовете със сапун, здравните специалисти дават отрицателен отговор. Факт е, че ефектът на сапуна върху тялото, дори и да е продукт с нулев капацитет на химията, който принадлежи към категорията на екологично чисти продукти, не е изследван напълно от учените. Когато се използват сапунени разтвори, микрочастиците на веществото, дори ако продуктите са добре измити с вода, ще останат на повърхността на плодовете и съответно ще навлязат в човешкото тяло, което може да заплаши с непредвидени и не особено приятни последици.

И така, как да измием правилно зеленчуците и плодовете, какви препарати да използваме за тези цели, за да получим плодове, неутрализирани от бактерии, паразити и пестициди и полезни за организма? При решаването на този проблем на помощ ще дойде обикновената сода за хляб, като естествен компонент, характеризиращ се с мощни дезинфекциращи, антибактериални свойства, безопасни за човешкото тяло.

Измиването на плодове и зеленчуци със сода трябва да бъде както следва:

Плодовете се накисват в слаб содов разтвор: малки за няколко минути, големи за поне половин час. Преди да дезинфекцирате плодовете, препоръчително е да ги измиете добре под течаща вода, ако по тях има видими частици мръсотия.
Големите плодове с твърда кора, като пъпеши и дини и някои кореноплодни зеленчуци са способни да натрупват вредни вещества в кората, поради което те трябва да се измиват с високо концентриран разтвор на сода, за предпочитане с четка.
След цялостно почистване на вредни вещества, дезинфекцираните продукти трябва да се изплакват добре под течаща вода в продължение на няколко минути, след което могат да се използват по предназначение.

Следните природни вещества също се използват ефективно за дезинфекция на продукти :

Сода с лимонена киселина. Пригответе разтвор пропорционално на чаша вода и лъжица лимонена киселина и сода за хляб.
Обеззаразете храната с индивидуален разтвор на оцет / вода.
Направете концентриран физиологичен разтвор и накиснете храна в него за няколко минути.
Разтворете супена лъжица аптечен водороден прекис в литър вода.

Преди да измиете зеленчуци, плодове или билки, не забравяйте да измиете добре ръцете си със сапун и вода, което ще предотврати проникването на микроби от ръцете ви върху дезинфекцираната храна.

При дезинфекция се придържайте към следните правила:

Не използвайте вряща вода върху храни, тъй като това не само ще повлияе на вкуса на някои от тях, но и може да провокира по-дълбоко проникване на пестициди и микроорганизми в ядливата, вътрешна област на плода. Единственото изключение от правилото могат да бъдат сушените плодове, които могат да се „обливат“ с вряща вода.
Измийте плодовете непосредствено преди консумация, тъй като тънката кора лесно се поврежда, което увеличава риска от мухъл върху плодовете при продължително съхранение.
Измиването на продукти под течаща вода е ефективно само когато има нужда от отстраняване на мръсотията; за дезинфекция на продуктите те трябва да бъдат обработени със сода или друг разтвор от предложения списък.
Измийте по-старателно внесените стоки: ако е възможно, използвайте зеленчукова четка, ако плътността на кората на дезинфекцирания продукт позволява. Механичното почистване на плодовете с четка ще ви позволи да се справите с восъка или парафиновата „плака“ върху продукта.


Преди измиване на зеленчуците: магданоз, маруля, зелен лук, киселец, копър и др., Отстранете долните листа от продукта, в които се натрупват повечето вредни вещества, пестициди и остатъци от торове.
Преди измиване или накисване в подсолена вода, външните листа трябва да бъдат отстранени от зелето. Не се препоръчва да се ядат "кочани", които абсорбират пестицидите, доколкото е възможно, са най-токсичната част от зеленчука.
При измиване на салата е важно внимателно да изплакнете всеки лист до така нареченото „скърцане“, тъй като салатите, а именно тяхното некачествено измиване преди готвене, са честа причина за хранително отравяне.
И накрая, нека се спрем по-внимателно на въпроса как правилно да измием зелените: опасността в този случай се крие не само в пестицидите, но и в присъствието на кръстовището на стъблата и клоните на остатъците от отпадъчните продукти на микроорганизмите на труднодостъпни места. За да дезинфекцирате зелените, първо ще трябва да премахнете всички долни клони, както и онези листа, които имат пожълтяване, плесен, петна и други показатели за разваляне. След това зелените се накисват в контейнер с разтвор на сода в продължение на двадесет минути и внимателно се отстраняват от водата. Правилно е да извличате зеленчуците, а не само да източвате водата, тъй като веществата ще останат в контейнера на дъното, от който домакинята се опитва да се отърве. След това е достатъчно да прехвърлите зеленчуците в гевгир и да ги изплакнете обилно под чешмата в продължение на поне пет минути, последвано от безопасна употреба в храната.

Безопасни ли са закупените измити продукти?

На рафтовете на супермаркетите често можете да намерите плодове и зеленчуци, измити преди да бъдат продадени и понякога дори опаковани след това във фабричен контейнер. Възниква логичен въпрос, струва ли си да се доверите на производствена автомивка и могат ли такива продукти да се считат за екологични?

Струва си да се отбележи , че няма регулаторни документи, задължаващи продавачите да дезинфекцират плодове или зеленчуци преди продажба, поради което е трудно да се говори за качеството на такава манипулация от търговски обекти или фабрики, продаващи плодове. В конкретна ситуация всичко зависи от отговорността на последните, следователно по този въпрос е по-добре да не разчитате на производителите, а да премиете хранителните продукти в съответствие с всички правила - подобна предпазна мярка определено няма да е излишна , а в някои случаи е критично необходимо.

Най-"замърсени" пестициди зеленчуци и плодове

Американската екологична работна група по околна среда тества зеленчукови и плодови продукти за способността на пестицидите и вредните вещества в тях. Групата на активистите е специализирана в контрола, изследванията и опазването на чистотата на околната среда в селскостопанските и индустриалните зони на официално ниво.

Според статистическите данни към края на 2019 г. следните видове продукти най-вероятно съдържат остатъци от вредни вещества, химикали и пестициди:

Като най-замърсени плодове експертите на работната група разграничават такива сортове като нектарин, праскови, ябълки и круши.

Най-замърсени зеленчуци са картофите, целината, зелето и доматите.

Зелените с най-висок капацитет на пестициди са спанакът.

Сред небезопасните за организма плодове са гроздето, ягодите и черешите.

Съответно, когато купувате продукти от предварително определена „дузина“ от потенциално замърсени компоненти на „здравословна диета“, си струва най-внимателното обмисляне на тяхната дезинфекция. По време на лабораторни проучвания беше разкрито, че в някои групи продукти от списъка има поне два вида пестициди, а при някои подвидове зеле количеството на различни вредни вещества достига две дузини.

Пресните селскостопански продукти са неразделна част от диетата на човека, те са основните източници на витамини, микроелементи, хранителни вещества, полезни за организма вещества, които повишават имунитета и съответно намаляват податливостта към заболявания с различна етиология.

За да бъдат полезни зеленчуците и плодовете, включени в диетата, особено когато стоките са закупени, е важно да се обърне максимално внимание на тяхната чистота: измийте ги правилно преди употреба, като акцентът е върху премахването от тях "предпродажна" разтривка , пестициди, "невидими" микроорганизми и следи от жизнената им дейност ... Не забравяйте, че измиването на плодовете, плодовете и зеленчуците ви неправилно може да се превърне в „безплатна карта“ за болнично легло. Следвайте препоръките в статията и бъдете здрави!

Източник: housetip.ru