Разликата между кристал и стъкло


В Русия кристалните продукти са много ценени и обичани. В древни времена този материал е бил мярка за богатство, в него са се инвестирали пари. Смята се, че кристалът никога няма да загуби популярност и продуктите от него винаги ще имат „добра“ стойност.

Ако знаете основните характеристики на кристала и стъклото, лесно можете да различите фалшификат. 

Кристалът е най-старото широко използвано вещество. Характеризира се с висока якост на натиск, ниска якост на удар и добра прозрачност, а именно 90%. Освен това ултравиолетовата светлина не преминава през стъклото.

Основните компоненти при производството на стъкло са сода, силициев пясък, вар и натриев карбонат. Тя може да бъде от различен тип с различни характеристики. Така че, той може да бъде здрав или гъвкав, може да се характеризира с ниска топлопроводимост, както и химическа устойчивост - подходящ е за втвърдяване, може да бъде съставен от няколко слоя, допълнително да съдържа различни химически елементи.

Стъклото се счита за продукти, съдържащи 4% оловен оксид. За производството на кристал се използват 13% или повече от това вещество, както и около 17% калиев оксид. Тези условия придават блясък на продукта.

Обикновеното стъкло не е еднородно, има малки включвания, които се появяват по време на процеса на леене. Той разсейва светлина, така че слънчевите лъчи се виждат слабо през него. Също така на повърхността на такова стъкло се образуват чипове и след известно време то става безизразно.

Що се отнася до кристалния продукт : той има устойчивост на повреди, което дава калият, използван в производството. Ако счупите обикновена чаша, фрагментите й ще бъдат големи, докато в кристала са малки.

Кристал

Изкуственият кристал се характеризира с висока рефракция на слънчевите лъчи, блясък, добра якост и нисък топлообмен. Такива предмети се пеят. Така че, ако ги ударите, можете да чуете усилващо се звънене. И ако ги погледнете от определен ъгъл, можете да наблюдавате невероятна ярка цветна игра. Лесно е да го объркате с рок кристал.

Най-старото европейско и руско предприятие, произвеждащо ръчно изработени кристални изделия, е фабриката за кристали "Гусев". Намира се в град Гус-Хрустален. През 2012 г. производството е спряно, но година по-късно е рестартирано.

Заводът Гусевски е прославен в Русия и в чужбина като традиционен център на руското промишлено производство на стъкло; произвежда продукти от безцветен, оцветен и нанесен кристал. Заедно с прибори за хранене, фабриката за кристали Gusevskaya произвежда скъпи предмети, украсени с диамантен фасет: подаръчни комплекти, изящни вази и ексклузивни произведения.

Има различни видове изкуствени кристали:

Бариев кристал - в състава на бариев оксид той повишава показателя на пречупване.

Бохемски или чешки кристал - различават се в страната на произход, чешкият се произвежда в Чешката република, бохемският в Бохемия, кристалът съдържа повече от 24% оловен оксид, с добавка на калций и калий, той е толкова прозрачен, че ако излеете в чаша вино, чашата ще бъде практически невидима ... Важна характеристика на чешкото стъкло е производството на продукти на ръка, от стъклодухачи и майстори.

Оловен кристал - в състава на оловен оксид, който увеличава пластичните свойства, подобрява обработката: рязане, дърворезба, шлайфане. В резултат на това изрязаният кристал създава живописни преливащи се отражения.
Високооловен изкуствен кристал се счита за такъв, при който съдържанието на оловен оксид в стъклото е 30% или повече.

Горният кристал е естествен чист, кристален кварц, полускъпоценен камък. Това семейство включва: карнеол, аметист, ахат, цитрин и други минерали. Смятан за бюджетна подмяна на диамант. Среща се в планински райони от "алпийски тип". Рядък минерал, най-ценните кристали са от 3 до 5 см. Те се използват в радиотехниката за получаване на ултразвукови вибрации, при производството на полускъпоценни камъни, боядисани чрез нанасяне на различни метални спрейове на повърхността, за създаване на бижута. Естественият кристал има кристална решетка, той се обработва като камък, смила се и придава желаната форма и се изрязва.

Изделия от имитационни кристали често се продават като бижута от скален камък.

В една от религиите се е вярвало, че небето е направено от скален кристал. Според легендите боговете пият амброзия само от кристални чаши. Чистотата и прозрачността на този камък се превърнаха в символ на скромност и невинност на мислите, талисман, който засилва споразуменията за клетва.

Древногръцките философи са вярвали, че кристалът е замръзнал лед, а в древния свят богатите матрони и патриции охлаждат ръцете и лицата си с топчета от кварцови кристали в жегата, защото горният кристал не се загрява, за разлика от стъклото.

Разликата между кристал и стъкло

При гледане през стъклен продукт се виждат малки мехурчета, образувани по време на отливането.
Кристалните продукти имат голяма маса поради високата си плътност. Стъклото е много по-леко.
Когато слънчевите лъчи преминат през кристална ваза, стъкло или кристал, ще видите ясни граници от лъчите на повърхността. Светлината ще се разсейва от стъклото.
Кристалът е трудно да се повреди - да причини малки пукнатини, той винаги е прозрачен и без чужди включвания. Разглеждайки стъкления продукт, ще видите ивиците, образувани по време на отливката и леки леки охлузвания.
Кристалът има лош топлообмен, ако го вземете в дланта си, ще ви стане студено, ако го задържите известно време, той ще остане студен. Стъклото бързо се загрява при допир и незабавно се охлажда.
С течение на времето стъклените съдове ще избледнеят, ще избледнеят на външен вид и кристалът ще остане ярък и искрящ, сякаш е закупен току що.
Ако вземете чаша кристал, прокарате мокър пръст по ръба, тогава ще чуете звънлив резонансен тътен, той ще се усили, докато движите пръста си. Същото ще се случи, ако ударите едно парче срещу друго.
Кристалът е скъп материал, оценен от колекционерите, няколко пъти по-скъп от обикновеното стъкло.
Обикновеният кристал е производно на обикновено стъкло, само с по-високо качество и изрязване.

Най-популярният кристал днес е чешкият - уникални продукти се създават ръчно от майстори и стъклодухачи. От него се правят: вази, чаши за вино, подноси, кошчета за хляб, чинии, полилеи, висулки и много други продукти.

Чешките продукти могат да бъдат разпръснати с позлата, като се използва цветно стъкло, гладка, отлита, полирана.

Swarovski е австрийска компания за производство на насипни кристали, бижута, кристални фигурки и изрязване на синтетични и естествени скъпоценни камъни. Компанията също така произвежда оптично оборудване и завършени осветителни тела и полилеи.

Добре познатите кристали Сваровски не са естествен кристал и нямат кристална решетка, рецептата за направата на материала, който представлява повече от 70 различни вещества, е уникална. Използва се специално машинно смилане и рязане на камъни, за което кристалите се ценят по целия свят.

Камъни Сваровски:

  • Гладко нарязан, без чипове.
  • Ярък блясък.
  • Кристалите са прозрачни, без включвания.
  • Страничните повърхности имат различна ширина.
  • Цветът е ясен (ако камъните са оцветени).

Купувайте само в маркови опаковки с холографски стикер. Не забравяйте, кристалите Сваровски са скъпи. Всички те са маркирани с фирмено лого. Първоначално това е цвете на еделвайс като символ на алпийските планини, но през 1988 г. е заменено от образа на лебед, който символизира красота, грация, чистота и благородство.

Сега знаете как да различите кристал от стъкло. Стъклените изделия са по-леки и устойчиви, което им позволява да издържат на падания на пода, като същевременно запазват целостта си. Те струват много по-малко от кристала. Кристалните неща обаче ще ви радват дълги години с външния си вид, уникален звън, грация в изпълнение. Изборът винаги ще бъде ваш.

Източник: housetip.ru