Как да изберем интериорна боя


Боята се счита за най-доброто решение за всеки интериор. Тази идея е особено полезна за тези, които не могат да вземат решение за цвета на стените. Така че, ако не ви харесва сянката, винаги можете да пребоядисате дори с втори слой. Тази статия ще ви помогне да не се бъркате в съставите и имената на съвременните бои и лакове. 

Когато купувате бои и лакове, обърнете внимание, че етикетът носи маркировката "за вътрешна употреба". Най-често за дома се използва продукт на водна основа. Също така е важно да решите дали ще бъдат приложени различни декоративни ефекти.

Видове интериорни бои

Боите и лаковете се разделят в следните категории:

Акрилни - счита се универсален вариант. Това покритие ще служи за продължаване на много години, показва гидрофобността, отталкива гряз и вода, прекрасно се намира и не изгоря. Болшинство видов такъв краски идва за комнат с повишена влажност. Това ванна или кухня.
Латексните - използват се в помещенията, където трябва да бъдат сложни условия за експлоатация, но също така се предлагат и за обикновените комнати. Те се характеризират с продължително съхранение на цветове, добре покрити обои, бетон, гипсокартон и кирпич.
Силиконови - имат висока прочност, водостойкост, противопожарни свойства и добре пропускат пар. Обикновено силиконът влиза в състава на акриловата краска, а чистият силикон се продава редко и се прилага за отделни участници или декорация. Отличават се с висока цена.

За гостните и спалните обикновено се използват матовата акрилова краска, а за банята и кухните - латексната или силиконовата, те трябва да бъдат водостойки и други.

Боя с декоративен ефект Съвременният лакокрасочен продукт може да бъде с всякакъв ефект. Их използват, когато трябва да се формират някои участъци стени, архитектурна конструкция и елементи или за пълно окрашиване на стени. Такая краска може да бъде:

Маркерна или грифелна - обикновено се използва за детски стаи и кухни. Все още имат латексна основа, те са без запаха и водорастворими. Добре покрива стъклото, изкуството, дървото, метала, пластмасата, а също така бързо изсушава.

Боядисаната повърхност е подходяща за рисуване с помощта на креда, като се получи ефективно училищно табло.
С копринен ефект - като копринен плат на стена. Повърхността може да бъде лъскава с по-красиво или матово покритие.
При писането на песни ефектът е - когато боята се премахне, тя се допълва с речен или кварцов пясък, блясъкът ще бъде добавен към видовете nyakoy. С него можете да получите матова повърхност или седеф, с очарователни песъчинки.
Ефективно за мазилки - боя има в ядливи каменни стърготини, черупки или пясък.
С гранитен или мраморен ефект - за резултат те ще разубедят акрилни мехурчета в различни нюанси, които ще бъдат използвани за създаване на текстурата на камъка.
С ефекта на метала - направете го да изглежда златен, сребърен и меден.

При закупуване на боя и лак, вземете предвид следните характеристики:

  • Релефна - скрива старата боя
  • Мат - прикрива неравностите
  • Гланц - увеличаване обема.
  • Адхезия - влияе върху периода, за който може да се поддържа на стената.
  • Устойчивост на влага
  • Противозаглушаващи свойства - особено важни за бои, които ще се ползват в кухнята и банята.

Източник: zen.yandex.ru