Предимствата на керамичните съдове


От скоро на нашия пазар навлязоха керамичните съдове и реших да се поразровя да събера мнения за тях, както и да ви кажа собствено такова. Дори и нови на пазара, от древни времена хората са използвали керамични съдове, в които храната става много вкусна.

Керамичните съдове са изключително удобни за готвене, а приготвените в тях продукти са много по-здравословни, отколкото тези, които са приготвени в алуминиеви или друг вид съдове.

В керамични съдове можете да готвите месо, риба, зеленчуци, както и да печете различни видове кулинарни шедьоври без добавяне на мазнини. Технологията на готвене на различни ястия в керамични съдове е доста опростена и не изисква специална подготовка.

Готвене в керамични съдове

Достатъчно е да подготвите продуктите, които са ви необходими за ястието, да ги сложите в съда, да го покриете с керамичен или стъклен капак и да го сложите във фурната, като можете да добавите малко вода или вино към продуктите, които готвите, както и необходимите подправки.

Ако желаете, можете да облепите капака с тесто, за да се задуши по-добре ястието. Изпробвала съм подобна рецепта и става много вкусно, но трябва да сте наясно за колко време се приготвят продуктите в керамичния съд, за да можете да не разрязвате тестеното запечатване. Ястията, приготвени по тази технология, направо се топят в устата.

Керамичните съдове се слагат в студена фурна, за да се нагреят постепенно. Ако сложите керамичен съд в гореща фурна, той може да се спука. Температурата на готвене задължително е до 250 градуса и готвенето може да продължи около час. След като е готово, ястието се вади от фурната и се сервира. То се поднася направо в керамичния съд, в който е приготвено. Така освен че се поддържа топло, то е и много по-красиво.

 

Много са удобни съдовете, които имат само вътрешно керамично покритие. Такива са модерните тигани и тенджери, с които се готви здравословно. По тях нищо не залепва и количеството на мазнината за готвене може да е минимално. Разбира се, и цената им е по-висока, но пък са умна инвестиция. Нека ви разкажа първия път когато внесох у дома керамичен съд какво стана - моята любима баба беше се намръщила, че имаме много алуминиеви и тефлонови съдове, но след като веднъж й обясних за вредата от алуминиевите и тефлоновите съдове, тя започна да готви с керамичния тиган и вече използва само него.

Почистването на керамичните съдове

Керамичните съдове са екологично чисти. Те са лесни за поддръжка, защото се мият много лесно.

Керамиката е идеална е за готвене и печене. Върху керамичните съдове не полепва нищо и затова позволява лесно печене и често готвене, ако разбира се полагате и необходимите грижи. По-долу ще намерите стъпките, които трябва да следвате за да се грижите правилно за съдовете си от глина и керамика.

Преди да употребите керамичен съд за пръв път го изплакнете, но само с вода.

За идеално почистване на съда използвайте пластмасова стъргалка или само гъба без твърди участъци отгоре и изплакнете обилно с течаща вода. Не използвайте студена вода върху гореща керамична повърхност или обратно, защото това може да доведе до счупването на съда и напукване на повърхността. Не използвайте сапун, освен ако не желаете следващото ви ястие да им вкус на сапун. Не слагайте съдове с керамична повърхност в съдомиялна, защото температурите могат да повредят съда и в него да остане постоянна миризма на препарат за почистване, която ще се пренесе върху храната ви.

Намазняване

Намазнете съда преди да го използвате. Можете да направите това ако печете или готвите храни с богати на мазнини като бекон, свинско месо и други подобни, можете да използвате и растителна мазнина. За целта най-добре е да изливате от бутилка с олио или зехтин и да разнесете по повърхността на съда, а не да пръскате със спрей-флакон. Задължително намазнявайте съда първите няколко пъти преди употреба, докато дъното му не започне да изглежда гладко.

Намазнените керамични съдове потъмняват след използването на мазнина или пък им се образуват петна. Затова не си мислете, че са мръсни. Един път баба ми беше използвала керамичната ми форма за торта с отворено дъно за печене на кекс по погрешка и на дъното всичко беше потъмняло.

Съвети:

Ако повърхността на съда стане лепкава използвайте смес от вода и сода за хляб за почистване или оставете за по-дълго време в дълбок съд с топла вода, след това просто мазнината под формата на гел ще се отлепи сама. Можете да опитате и със съвсем малко сапун, но след това задължително трябва да минете съда с масло.

Не дръжте дълго съдовете в сушилнята на програма за самопочистване дълго време. Това може да причини счупването им, а следователно и отмяна на гаранцията.

Източник: receptite.com