Веган спагети Болонезе


Рецептата за сос Болонезе без месо е една истинска находка. И голяма изненада. Макар да звучи някак ексцентрично, защото за всички ни сосът Болонезе е най-популярният сос за паст с месо, веган сос Болонезе е толкова вкусен и толкова лесен за приготвяне, че очарова и по-мнителните. Да, вкусът на веган сос Болонезе се различава от класически сос Болонезе, тъй като каймата, или рагуто, с което се приготвя класиката е заменено от леща в тази рецепта, но пък резултатът е изключително вкусна комбинация от вкусове и аромати. Подходяща за веган меню, но също и за всеки, който обича разнообразието в кухнята, рецептата за веган сос Болонезе с леща има място на всяка трапеза.

Необходими съставки:

  •  лук 1 брой
  • моркови 2 броя
  • целина 30 грама
  • домати 1 кг или 5 супени лъжици доматена паста
  • червен пипер 1 чаена лъжица
  • черен пипер 1/3 чаена лъжица
  • дафинов лист 3 броя 
  • олио 1/3 чаена чаша 
  • паста 500 грама 
  • магданоз 1/2 връзка

Приготвяне:

  1. Първата стъпка от рецептата за веган сос Болонезе с леща е подготовката на лещатата. Избирате качествена леща, която се сварява добре. Измивате я и я сварявате до готовност. Докато лещата ври, приготвяте соса. Почиствате зеленчуците, нарязвате всички на ситно, като единият морков настъргвате. 
  2. В дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи, добавяте приготвените лук, моркови и целина. След като поомекнат, добавяте и нарязаните на ситно домати. Ако ползвате пресни домати е добре да ги обелите предварително. Добавяте ½ чаена лъжица сол, червения, черния пипер и дафиновия лист, и оставяте да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време. В случай, че ползва доматена паста, която е гъста, то добавете и ½ чаена чаша вода.
  3. След като лещата е сварена, отцедете от водата и я добавете към доматения сос, за да поври още 5-10 минути. През това време пригответе и пастата в подсолена вода, като следвате инструкциите за варене на опаковката. След като пастата е готова, разпределете я в чинии, добавете от веган соса Болонезе с леща върху всяка порция и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Източник: supichka.com