Необходими съставки:
-
лук 1 брой
-
моркови 2 броя
-
целина 30 грама
-
домати 1 кг или 5 супени лъжици доматена паста
-
червен пипер 1 чаена лъжица
-
черен пипер 1/3 чаена лъжица
-
дафинов лист 3 броя
-
олио 1/3 чаена чаша
-
паста 500 грама
-
магданоз 1/2 връзка
Приготвяне:
- Първата стъпка от рецептата за веган сос Болонезе с леща е подготовката на лещатата. Избирате качествена леща, която се сварява добре. Измивате я и я сварявате до готовност. Докато лещата ври, приготвяте соса. Почиствате зеленчуците, нарязвате всички на ситно, като единият морков настъргвате.
- В дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи, добавяте приготвените лук, моркови и целина. След като поомекнат, добавяте и нарязаните на ситно домати. Ако ползвате пресни домати е добре да ги обелите предварително. Добавяте ½ чаена лъжица сол, червения, черния пипер и дафиновия лист, и оставяте да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време. В случай, че ползва доматена паста, която е гъста, то добавете и ½ чаена чаша вода.
- След като лещата е сварена, отцедете от водата и я добавете към доматения сос, за да поври още 5-10 минути. През това време пригответе и пастата в подсолена вода, като следвате инструкциите за варене на опаковката. След като пастата е готова, разпределете я в чинии, добавете от веган соса Болонезе с леща върху всяка порция и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Източник: supichka.com