Превръщат родната къща на Хитлер в полицейски участък


Австрийските власти разкриха планове за „неутрализиране” на сградата, в която е роден нацисткият диктатор Адолф Хитлер. Идеята е тя да бъде превърната в полицейски участък, съобщава „Ройтерс”.

Постройката се намира в северния австрийски град Бранау, разположен на границата с Германия. Това е къщата, в която Хитлер се появява на бял свят на 20 април 1889 година. През 2016 година тя е откупена от австрийското правителство за 810 000 евро.

Решението на властите цели да гарантира, че къщата повече няма да привлича неонацисти и „извиква спомена за националсоциализма”.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамър вярва, че това е най-подходящото предназначение за дома на Хитлер, тъй като полицията е защитник на основните човешки права и свободи.

„Ще бъде отворена нова глава за бъдещето от родната къща на диктатор и масов убиец”, казва Нехамър на пресконференция, на която обявява плановете.

Реновирането на сградата ще струва 5 милиона евро и се очаква да приключи до началото на 2023 година. Голяма част от първоначалната структура ще остане непокътната.

Възпоменателната плоча пред къщата ще бъде премахната и вероятно ще бъде изложена в музей.

Преди това сградата е собственост на Герлинде Помер, на която правителството плаща по 4800 евро наем на месец, за да използва имота като център за хора с увреждания. След отказ на собственика да извърши ремонтни дейности, които да облекчат достъпа за инвалидни колички, както и други промени, сградата остава празна.

По-рано Министерството на вътрешните работи възнамерява да я разруши, но плановете срещат съпротивата на политици и историци.

Днес почти не са останали следи, че сградата някога е била дом на момче, което по-късно ще се превърне в диктатора на Третия Райх. На камък на тротоара е гравиран надписът „Фашизъм никога повече”, но не се споменава името на Хитлер.

автор: Мария Николова