Звезди изразиха солидарност с протестите в САЩ


От Спайк Лий до Тейлър Суифт и Джордж Клуни известни личности в САЩ се изказват срещу полицейската бруталност, расизма и политиката на Доналд Тръмп.

Във филма на Спайк Лий от 1989 г. „Прави каквото трябва”, един от персонажите - Рахим, афроамериканец, живеещ в Бруклин е удушен от бяло ченге. За съжаление, след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, посланието на филма за расова несправедливост изглежда по-актуално от всякога.

"Това е история, която се повтаря отново и отново и отново”, заяви режисьорът на филма Спайк Лий в интервю за CNN.

Актьорът Джордж Клуни също написа силно есе срещу расизма за новинарския сайт „Daily Beast”, призовавайки за "систематична промяна" в страната: "Гневът и безсилието, които виждаме отново да се разиграват по нашите улици, са само напомняне за това колко малко сме се отдалечили като страна от нашия първороден грях – робството…Това е нашата пандемия. Засяга ни всички и след 400 години тепърва ще откриваме ваксина", написа Клуни.

Огромният брой реакции на някои съобщения в социалните медии, критикуващи управлението на Тръмп, също отразява възмущението на американците.

Такъв е постът на Тейлър Суифт, която реагира на противоречивото изявление на американския президент в Tуитър: „Когато започне плячкосването, започва стрелбата“. В коментара си Суифт пише: „/Тръмп/ разпалваше пожарите на бялото надмощие и расизма по време на цялото си президентство".

Някои знаменитости излязоха на улицата, присъединявайки се към протестиращите. Поп певицата Ариана Гранде беше сред протестиращите през уикенда. Гранде написа в Туитър, че мирните протести "почти не се отразяват", за разлика от насилствените сцени, които привличат вниманието на медиите.

Риалити звездата и модел Кендъл Дженър призова феновете си да предприемат "реални действия" срещу несправедливостта, вместо просто да "изливат яростта си" в социалните медии, съобщи Контактмюзик.

Според Дженър "яростта" в социалните медии не е достатъчна, за да се "поправи системата" и да се възцари справедливост. Моделът окуражава хората да гласуват, за да се постигне промяна, и да водят разговори с близките си по тази често неудобна тема.

"Към всеки, който чете това, и към мен самата: продължавайте да търсите информация, да четете и да се образовате как можем да станем по-добри съюзници. През последните няколко дни размишлявам много с натежало сърце. Подобно на мнозина се чувствам гневна и наранена. Никога няма да разбера лично страха и болката, през които преминава всекидневно афроамериканската общност, но знам, че никой не трябва да живее в постоянен страх. Аз лично ще продължа да се информирам как мога да помогна. Изливането на гнева в социалните медии не е начинът да се поправи системата. Необходимо е да предприемем реални действия извън виртуалното пространство. Сега е време да водим разговори с близките си на тази често неудобна тема, както и със самите себе си. Освен това трябва да сме готови да гласуваме, когато дойде времето, за да изберем правилните хора, които да ни управляват. Истината, която винаги ще кънти силно, е че "Животът на чернокожите е от значение". Почивайте в мир, Джордж Флойд и всички жертви на тази ужасна несправедливост", пише Кендъл Дженър.