Безопасно ли е да ползваме многократно пластмасата?


Пластмасовите бутилки са най-често използваните от производителите контейнери за течни продукти: сокове, вода, масло и други потребителски стоки. Популярността на пластмасовите контейнери се дължи на тяхната лекота на използване на фона на определена "евтиност" на материалите за производство.

Не е изненадващо, че потребителите често, вместо да изхвърлят използваната празна бутилка, я използват по-нататък за битови нужди и най-често за съхранение на течности. Ще разкажем в статията дали е безопасно повторното използване на пластмасови контейнери, каква е опасността от такива бутилки при многократна употреба и какви правила трябва да се спазват, ако вторичната работа на контейнера е неизбежна или критично необходима.

Видове пластмаса, използвана за направата на бутилки

Всеки човек знае какво представлява пластмасова бутилка, многократно е купувал течни стоки в подобен контейнер и след внимателно разглеждане на контейнера може да забележи следното: не всички копия на стоките имат еднаква структура. В допълнение към разликата във формата и размера, бутилките се различават и по плътност: някои могат да бъдат "мачкани" без проблеми дори от дете, докато други са толкова силни, че са трудни за "изцеждане", дори когато възрастен полага значителни усилия. Всичко е свързано с качеството на пластмасата, използвана за производството на контейнери, а обусловените "свойства" на опаковъчните продукти се посочват от производителите на контейнерите на дъното им.

Етикетирането на продукта има за цел да „разпознае“ качеството на пластмасата и да идентифицира нейния състав. За производството на бутилки се използват пластмасови сортове със следните маркировки:

PET - маркиране на контейнери, предназначени за производство на бутилки за еднократна употреба. Използват се контейнери за вода, растителни масла от различни видове, млечни продукти, козметика . Продуктите, направени от тази суровина, се „страхуват” от нагряване до високи температури и не са предназначени за повторна употреба.
HDPE е маркировка, указваща предназначението на материала за производството на контейнери за млечни продукти за различните цели на торбите.
PVC или маркировката под номер три показва наличието на токсични вещества в състава на суровините, което изключва допустимостта на използването на материала за опаковане на хранителни продукти.
LDPE е вид суровина, предназначена за залепващо фолио, чанти, детски играчки и бутилки за различни цели.
Маркировката PP идентифицира пластмасови продукти, които могат да бъдат използвани повторно с правилния подход. Пластмасовите бутилки за пиене, чаши, съдове за храна и други продукти за многократна употреба се произвеждат предимно от такива суровини, с допустимост на стоки за отопление в микровълнова фурна.
Маркировката PS показва предназначението на контейнери за студени продукти; бутилките, контейнерите за сухи или течни студени продукти се произвеждат предимно от такива суровини.
ДРУГИЯТ надпис се намира върху бутилки от гамата продукти за бебешка храна, върху контейнери за вода за многократна употреба. От 2010 г. Европейската асоциация категорично забрани използването на този материал за производството на бутилки, предназначени за хранене на бебета.

Съответно, за да разберете дали дадена пластмасова бутилка може да се използва повторно, просто погледнете нейното етикетиране:

Ако номерата две, четири или пет са щамповани на дъното на бутилката, което означава HDPE, LDPE и PP, съответно, тогава контейнерът се счита за рециклируем, при условие че се спазват предпазните мерки и правилата за работа с определен вид пластмаса.
Цифрите едно, седем и три или маркировките съответно PET, OTHER и PVC показват невъзможността за повторно използване на контейнери поради наличието в суровините за тяхното производство на компонент, наречен бисфенол А, който е вреден за тяло , а последните са сред най-опасните по състав. Първите са безопасни, ако ги използвате само веднъж, при спазване на условията за съхранение и срока на годност на продуктите в тях.
Помислете дали наистина не е толкова безопасно да използвате бутилки няколко пъти и каква е заплахата за човешкото тяло.

Вредата от многократната употреба на пластмасови контейнери

Министерството на здравеопазването на Русия дава отговор на въпроса защо е невъзможно да се използва пластмасова бутилка, направена от специфичен вид суровина, предназначена за еднократна употреба, въз основа на проучвания за ефекта на материалите върху тялото:

Вредата се причинява от химически компоненти, които са част от суровините и под въздействието на слънчевата светлина и високите температури отделят токсични вещества. По-специално, те включват веществото Бисфенол А, което прониква в течността, с което впоследствие попада в тялото, предизвиквайки необратими процеси.
По време на втората и следващите употреби бактериите се натрупват върху бутилките, а именно в образуваните микропукнатини, които могат да повлияят неблагоприятно на човешкото тяло, да причинят хранително отравяне и дори да предизвикат развитие на по-сериозни здравословни проблеми.

Многократното използване на контейнери, които не са предназначени за повторна употреба, може да провокира следните проблеми в организма:

Хормонален дисбаланс с всички произтичащи от това последствия.

Ефектът на химията върху метаболизма застрашава функционирането на всички жизненоважни органи и системи в тялото. Химичните съединения могат да се натрупват в клетките и тъканите, провокирайки забавяне и смущения в пубертета при деца и юноши.

Повишената концентрация на бисфенол в организма може да провокира появата на хепатит А.

Микробите могат да причинят проблеми с функционирането на храносмилателния тракт, да провокират сериозни отравяния и алергични реакции.

При многократно използване на контейнери за еднократна употреба се увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата и простатата, появата на проблеми от репродуктивната категория, диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Перспективите далеч не са ярки и отговорът на въпроса колко пъти може да се използва пластмасова бутилка е логичен: само веднъж, ако е за еднократна употреба. Ако сте закупили контейнер, подходящ за многократна употреба, можете да го използвате според вашите нужди, но само в съответствие с разпоредбите за повторна употреба и общоприетите санитарни и хигиенни правила. Не загрявайте течности в контейнери, ако производителят посочи чрез етикетиране недопустимостта на такава процедура.

Правила за повторно използване на бутилки

Не забравяйте, че всяко повторно използване на пластмасови бутилки е опасно за вашето здраве. Ако въпреки това процедурата е критично необходима, опитайте за тези цели да изберете контейнери, които са условно безопасни и са маркирани със символите HDPE, LDPE или PP. 

Спазвайте следните предпазни мерки при повторно използване на пластмасови бутилки :

Преди употреба старателно изплакнете контейнера със сапунена вода: препоръчително е да използвате продукти, принадлежащи към категорията на екологично чисти продукти или ECO, с нулев химичен капацитет. Ако такъв продукт не е наличен, дезинфекцирайте контейнера с оцет или физиологичен разтвор.
За измиване на пластмасови съдове използвайте изключително топла вода: високите температури могат да повлияят на структурата на пластмасата, причинявайки появата на микропукнатини върху нея.
Когато измивате бутилка, обърнете голямо внимание на гърлото й, където най-често се натрупват микроби, и на капака, с акцент върху резбованата част.
За повторна употреба изберете контейнери с широко гърло, което ще улесни процедурата за дезинфекция на контейнери.
Повторната употреба на контейнерите е разрешена само след цялостно изсушаване: остатъчната влага при смесване с напълнената течност може да предизвика реакция на ферментация.
Поради най-високия коефициент на натрупване на бактерии в шията, опитайте се да пиете вода от контейнера през специална тръба или да я излеете в чаша или чаша. Това ще сведе до минимум риска от възможно попадане на микроби в тялото.
Използвайте контейнера в съответствие с основното му използване, например не пълнете бутилка с вода с масло или обратно.
Използвайте само устойчиви пластмасови контейнери. Опитайте се да избягвате „изстискването“ на бутилката, което ще сведе до минимум шансовете за драскотини по нея, които са един вид „разсадник“ за бактерии.

Ако е възможно, откажете се от многократната употреба на пластмаса и нейната употреба в ежедневието. Преминете към стъклени съдове - те са екологични, изхвърлянето им е безвредно за околната среда, а стъклото се счита за материал, безопасен за човешкото тяло, не отделя токсични вещества дори при нагряване и не реагира със съдържанието.

Някои скептици не обръщат внимание на твърденията на проучвания за опасния характер на многократното използване на пластмасови съдове за храна и напитки, дори и безнаказано: всеки такъв рисков акт е своеобразен пъзел в огромна картина, наречена „здраве и живот ".

Колкото повече опасни вещества влизат в тялото, толкова по-голяма е вероятността от развитие на сложни и дори нелечими заболявания, което съответно ще повлияе на качеството на живот. Не използвайте контейнери, които не са предназначени за многократна употреба, и използвайте компетентно контейнери с разрешена вторична употреба, спазвайки описаните правила за безопасност.

Източник: housetip.ru