Как пандемията от COVID-19 промени хранителните ни навици


Пандемията от COVID-19 ни накара да направим някои радикални промени в живота си. Не само сме принудени да носим маски на публични места, да стоим вкъщи колкото е възможно повече и да мием ръцете си през цялото време, но и се наложи да променим хранителните си навици. За едни към по-добро, за други – към по-лошо.

От една страна, стоенето дълго време вкъщи помогна на много хора да усвоят своите готварски умения и да се съсредоточат върху здравословното хранене. Домашните тестени изделия като бананов хляб, торти и най-различни кексове се превърнаха в най-готвените храни по време на пандемията. Някои хора казват, че карантината им дава възможност да поддържат по-здравословен начин на хранене, като се запасяват най-вече с плодове и зеленчуци - когато има такива в хранителните магазини - за приготвяне на вкусна и полезна храна.

Но от друга страна, стресът от пандемията, нарушенията в икономиката и презапасяването с храна станаха причина за придобиване на някои не толкова здравословни хранителни навици. Работенето в непосредствена близост до кухнята увеличава риска от повече консумиране на храна по време на деня. Изпразнените рафтове в магазините налагат поръчването на храна за вкъщи, която обаче невинаги е здравословна. Освен това много хора започнаха да пият повече алкохол, като защитен механизъм за справяне с цялата несигурна ситуация.

Как обаче пандемията промени хранителните навици на толкова много хора по света?

Международният съвет за информация за храните (IFIC) изследва въпроса, като интервюира хора на възраст 18 и повече години относно хранителните им навици по време на пандемията. Проучването се провежда в продължение на два дни в началото на април и в началото на месец май. А ето и резултатите:

47% от хората ядат повече домашно приготвена храна


Заради затворени ресторанти в повечето страни почти половината от анкетираните през април казват, че предпочитат да се хранят с домашно приготвени ястия след разпространението на епидемията. Онлайн търсенето на думата „рецепти“ драстично се е увеличило в края на март месец и все още остава е сравнително високо в класацията на търсенията в сравнение с данните за последните пет години, според Google Trends.

4 от 10 души се презапасяват с хранителни стоки
Близо 40% от хората казват, че купуват повече хранителни стоки и по-специално храни с по-дълъг срок на годност като ориз, брашно и др., които държат на склад в килерите си. Всеки, който се презапасява с продукти, предизвиква значително увеличение на продажбите на хранителни стоки в магазините. Доклад от Earnest Research установява, че се наблюдава 78,7% скок в продажбите на хранителни стоки през седмицата от 12 до 18 март в сравнение със същата седмица през 2019 г.

28% от хората си поръчват храна за вкъщи все по-рядко

 Повече от една четвърт от хората се отказват от доставка на храна за дома през март и началото на април, вероятно от притеснение, че могат няма да са спазени необходимите мерки за безопасност по време на приготвянето й. Оттогава центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) пуснаха указания, показващи, че съществува минимален риск от разпространение на вируса чрез храна и опаковки, което може да помогне на хората да се чувстват по-комфортно и отново да си поръчат храна от любимите си ресторанти.

13% от хората ядат по-малко или по-рядко
Пандемията намалява размера на порциите и честотата на хранене за около 13% от хората, показва проучването на фондацията IFIC от април. Докато някои просто нямат апетит, други активно се опитват да ограничат наддаването на тегло, докато си стоят у дома по цял ден.

22% от хората смятат пакетираната храна за по-здравословна от преди
COVID-19 промени схващането за пакетираните храни, които сега се възприемат като по-здравословни от около 22% от хората.

43% от хората ядат по-здравословна храна
Повече от 4 от 10 души казват, че са започнали да се хранят по-здравословно по време на пандемията, според резултатите от проведеното проучване в периода от 7 до 12 май. Процентът значително се е увеличил от априлското проучване, когато той е едва 15%.

25% изхвърлят все по-малко хранителни остатъци, a 38% харчат по-малко пари за храна

Заради страх от заразяване с коронавирус в затворени помещения, хората по-рядко посещаваха хранителните магазини. А когато теглят чертата на разходите за месеца, с радост откриват, че това им е помогнало да спестят пари.

Домакинствата пият повече алкохол

Почти 3 на 10 души казват, че пият повече вино, бира и спиртни напитки по време на пандемията, според проучването от началото на април. Домакинствата с по-високи доходи са увеличили консумацията на алкохол, докато една трета от хората с по-ниски доходи са направили точно обратното.

автор: Мария Николова