Камшици, лъжици и какво още не знаем за св. Валентин?


Денят на Свети Валентин вече може да се празнува по целия свят, но традициите често са много различни - и понякога нямат нищо общо с романтиката. За най-интересните от тях разказва АФП.

Докато в Европа всичко е свързано с жестове на внимание между двойки, в САЩ празникът е повече за ученици, празнуващи приятелството си, а в Япония жените дават шоколади на шефовете си. А пак в мюсюлманските страни той е на ръба на отричането.

От езически фестивал до маркетингов трик, разглеждаме богатия микс от традиции за Свети Валентин:

Всички под камшика

Денят на влюбените някога е бил доста жестока традиция. Смята се, че произходът му идва от римския фестивал на пречистването Луперкалия, когато голи млади мъже са биели млади дами, за да ги направят по-плодовити.

През вековете той се превръща в не толкова шумни лотарии, които събирали младите мъже с млади жени на средновековни карнавали.

Мъченик на любовта

Денят, разбира се, е свързан и с култа към римския християнски мъченик от трети век Свети Валентин. Той буквално загубил главата си от любов - обезглавен по заповед на император Клавдий за тайни бракосъчетания.

Според легендата, Валентин излекувал сляпата дъщеря на тъмничаря си и ден преди смъртта си й изпратил бележка с подпис „Твой Валентин“. За съжаление това нямало щастлив край.

Любовни писма

В Англия размяната на съобщения, известни като „валентинки“ на 14 февруари, се развива с възхода на пощенските услуги през 19 век, като изпращачът често ги подписва с „Твой Валентин“.

Любовни лъжици

Нещата изглеждат по различен начин в Уелс. Техният фестивал на любовта се провежда на 25 януари и се празнува в чест на уелската принцеса от четвърти век, като празникът е наречен Света Дуинвен - тяхната покровителка на любовта.

Нещастна в любовта, с разбито сърце, Дуинвен търсела утеха в религията и станала монахиня, молейки се другите да намерят истинската любов.

Сред подаръците, които традиционно се разменят между влюбени, са издълбани уелски дървени "любовни лъжици".

Моя скъпа Галентин

Празникът приел търговски облик в средата на 19 век в Съединените щати с изобретяването на масово произвеждани поздравителни картички.

Организаторите бързо стигнали до идеята да разширят „традицията“ отвъд влюбените, като и до днес учениците поднасят валентинка на всеки един от съучениците си.

Днес празникът се е превърнал в бизнес на стойност 20 милиарда долара и поради Деня на Галентинките, когато "gals" (момичета-разг.) излизат заедно и ядат вафли.

Горещ шоколад

Японската традиция за Свети Валентин започва след Втората световна война, когато производителите на сладкарски изделия измислят женските хитрини да предлагат шоколади на своите шефове и гаджета на 14 февруари.

Половин век по-късно практиката става ежегоден ритуал, като милиони японски жени дават пралини, течен или горещ шоколад, за да покажат привързаност, приятелство или професионално уважение.

Но не всеки шоколад върши работа. Например "giri choco" са стандартни шоколадови бонбони, запазени за колеги, докато превъзходният "honmei choco" е знак на истинската любов.

Празник ли? Не!

Все пак Валентин е не толкова обичан в някои части на света, като някои мюсюлмански страни, между които Пакистан, Индонезия, Малайзия и Саудитска Арабия, които не гледат много благосклонно на него.

Въпреки че денят е много популярен в Иран, хората показват своята привързаност скромно. Продажбата на балони с форма на сърце, например, е по-скоро неприемлива за традиционалистите.