10 изисквания към стюардесите


Професията стюардеса се появява в началото на XX век и тогава представителите й са изключително жени. Първата стюардеса започва работа през 1930 г. и е 25-годишна медицинска сестра, а към 1936 г. жените на практика са изгонили мъжете от тази област. Изискванията към момичетата започват да стават по-строги от година на година, като се отнасят не само до физическата подготовка и компетентност, но и до външния вид.

Строгите норми от миналия век

Дори преди 50-60 години изискванията към стюардесите са били по-строги: контролиране на теглото, добра форма, спазване на строг дрес код, който през 60-те и 70-те години ги задължава да носят къси тесни поли. Стюардеса, работеща през онези години, споделя, че по-рано стюардесите са били принудени да носят специален колан под дрехите си, за да придадат на фигурата желания вид. Ако стюардесата напълнее, навърши 32–35 години или се ожени, тя просто бивала уволнена.

В нашата ера на толерантност авиокомпаниите не контролират личния живот на стюардесите и не отправят неадекватни изисквания, но стюардесите все още трябва да изглеждат по определен начин. Ето основните изисквания за външния вид на съвременните стюардеси.

Не е необходимо да са топ модели

Противно на общоприетото схващане, стюардесата не е задължително да бъде с образцова физика. Минималната височина трябва да бъде 160 см, като изпъне ръката си, момичето трябва да достигне отметката 210–212 см. Това е необходимо, за да може да слага вещи в багажниците в самолета и да ги вади. Теглото на стюардесата се изчислява според индекса на телесна маса и трябва да се вмества в диапазона от 18,5 до 24,9. Изискванията могат да варират в зависимост от авиокомпанията.

Възрастта има значение, но и възрастни дами могат да летят

 

Минималната възраст за работа в небето е от 18 до 21 години. Обикновено не се споменава максимумът, тъй като би било дискриминация, но след 30–32 години момичетата обикновено намират работа на земята. Но това не винаги е така и не във всички авиокомпании. Например на снимката е американската стюардеса Бети Неш през 2017 година. Тогава тя беше на 81 години и продължи да лети активно и да работи.

Само чиста и красива кожа

 

Стюардесата е лицето на компанията, ето защо е препоръчително тя да няма белези по лицето или частите на тялото, които не са скрити от дрехите. Същото важи и за акне, рождени белези и татуировки. Татуировката на гърба или бедрото е приемлива за повечето авиокомпании, но дори и малък отпечатък на глезена, китката или врата ще гарантира, че няма да бъдете наети като стюардеса.

Изисква се много добро зрение

 

Стюардесите трябва да имат 100% зрение. В противен случай те трябва да носят лещи. Като правило в някои авиокомпании те имат право да носят очила, които са проектирани да отговарят на критериите за имидж на компанията. Въпреки това, стюардесите все още предпочитат контактните лещи и имат право да работят с очила само ако имат медицинско противопоказание да носят лещи.

Усмивка като на холивудските звезди

Стюардесите винаги се усмихват на пътниците и тяхната усмивка трябва да е красива. Белите, прави зъби са идеални. В някои авиокомпании са разрешени брекети, в други те не са толкова лоялни към тях. Но какво не е прието никъде – криви зъби или липсващ зъб. Дори ако зъбът липсва временно, стюардесата вероятно няма да има право да работи.

 

Ярката коса не е позволена

Косата на стюардесата не трябва да докосва яката, но има изисквания за цвета. Можете да се боядисвате само в естествени нюанси и трябва да прикривате корените навреме. Някои стюардеси се решават да се боядисат в стил омбре, но след това трябва да си направят кок по умел начин, така че русата коса да не се вижда и кокът да не се различава по цвят от корените.

Без лак в модерни ярки нюанси

Маникюрът на стюардесата е задължителен. Дължината на ноктите и цветът им се определят от правилата на всяка авиокомпания. Това обикновено е класически маникюр: къси червени или нюд нокти, например френски маникюр.

Гримът е норма

Гримът също е необходим, той трябва да изглежда естествено, но са позволени удължени мигли и ярко червило. Някои авиокомпании позволяват изключително червено червило и то в определени нюанси. Други компании изискват от служителите си, освен червило и спирала, да използват фон дьо тен, очна линия, сенки за очи и руж.

На летището – само на токчета

 

Политиките на авиокомпаниите могат да се различават, но повечето от тях изискват стюардесите да носят обувки на висок ток в сградата на летището. Изглежда приятно и представително, макар и не особено удобно. А по време на полета момичетата се преобуват в по-практични и стабилни обувки.

Почти без бижута, но часовникът е задължителен

Само нещо дребно: чифт малки обеци без цветни камъни и не повече от 2 пръстена, включително сватбен пръстен. Но най-важното е часовникът. Стюардесата няма да има право да работи, ако забрави да носи този аксесоар. Всеки член на екипажа има часовник, за да следи времето в случай на извънредна ситуация, тъй като евакуацията не трябва да отнема повече от 90 секунди.

Източник: ponichka.com