Алтернатива на кафето - пикантно веган лате с червено цвекло


Това страхотно лате с червено цвекло може да е прекрасна алтернатива на сутрешното ви кафе. Можете да го пиете по всяко време на деня, когато имате нужда от витамини и енергия. Приготвянето му е бързо, а вкусът - повече от интересен.

Съставки

1 малка глава червено цвекло, обелена
1/2 ч.л. смлян джинджифил (или 1 ч.л. прясно настърган)
1/4 ч.л. канела
1 ванилия - най-добре течна
щипка кардамон
1 ч.л. кленов сироп или сироп от агаве
1 1/2 чаша (360 ml) ядково мляко или обикновено, ако не искате рецептата да е веган

Подготовка

1. Загрейте фурната до 200°. Увийте цвеклото във фолио и печете около 30 минути.

2. В блендер или кухненски робот сложете всички съставки, с изключение на 120 ml от млякото. Разбийте до гладкост.

3. Загрейте сместа на котлона и след това изсипете в чаша.

4. Загрейте останалото мляко и разбийте на пяна с машина за капучино или миксер за фрапе. 

5. Добавете разпененото мляко в чашата върху сместа от цвеклото, като разбърквате с лъжица. Поръсете с джинджифил или малко канела и се насладете на вкусната и здравословна напитка в ярък червен цвят!