В целия цивилизован свят, на хората от изтока,и на повечето хора денят започва с чаша ароматно, горчиво кафе. То е неразделна част от нашето ежедневие, но с годините е забравено, че то не е социална напитка, която да използваме като повод да побъбрим или топла вода, която ни помага да отидем до тоалетната. Кафето е съвкупност от елементи, които предизвикват в нас редица реакции. Нека се запитаме колко е полезно то за нас или пък носи вреда.
Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе
ПЛЮСОВЕ
Кафето съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, както и няколко хранителни протеини.
Изследванията показват, че неговата консумация намалява риска от някои заболявания. Например:
Паркинсон;
– Алцхаймер;
– Тип 2 диабет;
– Камък в жлъчния мехур;
– Рак – на устата, хранопровода и гърлото;
– Пристъпи на астма;
– Аритмия;
– Инфаркт;
– Цироза на черния дроб;
– Увеличава ефективността на определени обезболяващи. Действа като стимулант.
Кафето е полезно и за вашата градина – употребяваните зрънца са от полза за много растения, добавя азот към почвата.
Ползи за жената: при жените, които пият поне 5 кафе чаши на ден, рискът да хванат рак на гърдата ER- е 57 процента по-малко вероятен в сравнение с онези, които приемат по по-малко от 1 на ден. С напредъка на годините при жените, пиещи кафе в големи дози, рискът да се разболеят от какъвто и да било рак на гърдата е 20 процента по-малък.
Ползи за мъжа: при мъжете, които пият по 6 чаши кафе на ден, рискът да развият най-смъртоносния вид рак на простата, е 60 процента по-малък в сравнение с онези,които не пият кафе. Шансът да развият която и да е форма на това заболяване е с 20 процента по-нисък. При мъже, които пият по 1-3 чаши на ден, шансът да развият най-смъртоносния вид рак на простатата, е 30 процента по-малък.
МИНУСИ
Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват:
– Промяна в навиците на спане;
– Слухови халюцинации;
– Повишава хормони като кортизола, пролактина и др.;
– Води до повишаване на тревожността;
– Намалява абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо;
– Може да увеличи кръвното налягане;
– Като диуретик може да доведе до дехидратация и загуба на витамин B и C, както и на калций, желязо и цинк;
– Зацапва зъбите;
– Може да предизвика стомашни киселини.
Печенето на зърната: кафето съдържа стотици съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред карцерогените, получили от високите температури, откриваме пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди и катрани.
Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.
Средно количество кофеин в една чаша (в мг).
От машина с филтър – 115-175
Еспресо – 100
Варено – 80-135
Инстантно – 65-100
Безкофеиново, варено – 3-4
Безкофеионово, инстантно – 2-3