Няколко идеи как да боядисате яйцата с натурални продукти


Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Даваме ви идеи как да ги обагрите без химикали и изкуствени оцветители.

Процесът е по-бавен и цветовете не са толкова наситени, колкото боядисаните с изкуствените бои, но всички ние вярваме, че си струва.

Яйцата трябва да не са твърде пресни, а да са на минимум три дни, за да бъдат лесни за белене. Измийте ги добре с топла вода и сапун, за да премахнете нечистотиите, които може да възпрепятстват доброто усвояване на боята. Сварете добре яйцата и ги оставете в хладилника.

Можете да варите яйцата заедно с природните бой. Това е така наречения топъл начин за боядисване.

Природни цветове

А ето и кои са натуралните оцветители и за кой цвят отговаря всеки от тях.
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят;
• Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени),черен чай;
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;

• Златно – куркума;


• Зелен – листа от спанак (варени), течен хлорофил. Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят;
• Зелено-жълт – обелки от жълти ябълки (варени);
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят;
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок;
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, цвекло;

• Червен –сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени). 3 консерви цвекло в сок от червена боровинки ще свършат добра работа;


• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени);
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), зелен чай (3 супени лъжици) или шафран.

Ето три рецепти за цветовете червено, жълто и синьо.

След това може да смесвате цветните води, за да получите и техните производни цветове. Какъв по-прекрасен и занимателен начин да научите вашите малчовци как се получават различните цветове?

Червен: 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.

Жълт: 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.

Син: ½ килограм смачкани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използва листа от червено зеле, нарязани на едро (за цвят лавандула).

Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове.