Палачинкова торта с дуриан


Необходими продукти:

За палачинките (14 - 16 броя с големина 16 см в диаметър):

  • 200 г сладкарско брашно/обикновено брашно
  • 3 яйца
  • 3/4 ч.л. сол
  • 3 с.л. захар
  • 400 мл мляко
  • 3/4 ч.л. есенция от ванилия
  • 70 г разтопено масло

За пълнежа:

  • 450 г месо от плод дуриан (тъй като този тропически плод е труден за намиране, пък и острата му миризма не е подходяща за всеки вкус, можете да го замените с консервирани плодове от кактус, които лесно ще намерите в широката хранителна верига)
  • 150 мл сметана за разбиване

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички необходими продукти за палачинките на гладко и течно тесто. Оставете да престои 45 мин.

2. Загрейте незалепващ тиган с плоска основа на среден огън и го намажете с малко масло или олио (например царевично олио). Изсипете съответното количество течно тесто и гответе докато повърхността на палачинката се втвърди и обърнете от другата страна. Гответе до златисто или до предпочитаната готовност. Изпържете по същия начин и останалото тесто. За да са с еднаква форма палачинките, можете да използвате пръстен за палачинки.

3. Почистете дуриана от семената и смачкайте сърцевината с вилица.

4. Разбийте сметаната на сняг и прибавете плода. Разбъркайте внимателно с шпатула до хомогенност.

5. Сложете една палачинка във формичка за торта и намажете с крема. Загладете с нож, за да е развномерен навсякъде. Повторете с останалите палачинки, като навсякъде внимавате кремът да е равномерно разпределен, за да не се наклони тортата на една страна. Охладете в хладилника.

6. Преди сервиране оставете на стайна температура за 15 мин.