Продават шапката на Индиана Джоунс за четвърт милион


Шапката на авантюриста Индиана Джоунс, изигран от американския актьор Харисън Форд, отива под чука за 250 000 долара, съобщиха за ТАСС от аукциона Prop Store с офиси в Лондон и Лос Анджелис, които ще проведат търга.

Паметната шапка на д-р Джоунс се появи в „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ (1984).

Други колекционерски предмети ще включват пръчката и очилата на Хари Потър, използвани в двете части на „Хари Потър и Даровете на смъртта“ (2010-2011). Приблизителните им цени варират от 30 до 50 хиляди долара за всеки артикул. Приходите от продажбата на тази артикули ще отидат за благотворителната фондация Lumos на Дж. К. Роулинг, автор на поредицата книги за момчето магьосник.

Дроидът от „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker, 2019) също ще участва в търга.

Общо над 1200 уникални обекта, използвани при заснемането на култови филми и телевизионни сериали, ще бъдат пуснати на търг.

Изпълнителният директор на аукционната къща Брандън Елинджър отбеляза, че „предлаганите колекционерски предмети обхващат последните 60 години от филмовата и телевизионната индустрия“.

Търгът ще се проведе от 29 юни до 1 юли в Холивуд, а общите приходи от него могат да бъдат над 6 милиона долара.