Рецепта за домашна моцарела


Истинската моцарела се прави от биволско мляко и има порцеланово бял цвят. Вътрешността й е еластична и пастообразна, с дъх на сметана. Произхожда от местността на Неапол. Има фин, лек и млечно-сладък вкус и е безсолна. Стои на нишки, но не е мека и кашкава, каквато често е моцарелата от краве мляко. 

Ето една рецепта за домашна моцарела:

Необходими продукти:

2 литра прясно неварено мляко (биволско или краве)

1 ч. ч. хладка вода

1 ч. л. лимонена киселина

мая за сирене

1 ч. л. сол, по желание

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в тенджера от неръждаема стомана или в купа за микровълнова фурна. Разтворете лимонената киселина във водата и прибавете към млякото. То трябва да е леко хладко, затова се загрява до 30 градуса. При тази температура би трябвало да се пресече. Прибавете маята и бъркайте.

Нагрява се на бавен огън като е добре непрекъснато да бъркате докато сместа достигне 40 градуса (не горещо). Тенджерата се маха от огъня и се оставя настрани за около 15 минути. През това време пресеченият белтък на млякото се отделя от суроватката. Получената извара се прецежда в купа, подходяща за микровълнова печка, покрита с тензух или двойна марля. С помощта на тензуха се изстисква колкото може повече суроватка от изварата. Получената топка се загрява в тиган с незалепващо покритие. Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се меси като хляб, докато се появят характерните за моцарелата конци.

Ако искате сиренето ви да е солено, сега е моментът да добавите солта. Ако е горещо използвайте гумени ръкавици. Сместа трябва да стане лъскава и да се точи, когато е гореща. След това сиренето се разделя на 2 топки и се пуска във вода с лед, за да се стегне. После се охлажда и е готово за ядене. Съхранява се добре до 4 дни в плътно затворен съд. Ако искате моцарелата да е по-мека и “нежна” месете сиренето по-кратко.