Риба по азиатски със зеленчуци в сладко-кисел сос


Необходими продукти

  • Около 1,5 кг. риба
  • 2 супени лъжици рибен сос
  • 1 супена лъжица  масло
  • 1 лимон и
  • пера от зелен лук
  • 10 бр. гъби шийтаке (сушени)
  • 2 скилидки чесън (нарязани),
  • 1 супена лъжица пресен джинджифил
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 голям домат
  • 1 чушка
  • 200 гр. моркови
  • 60 мл. вода.

Начин на приготвяне

Започнете като накиснете гъбите във вода за 20 минути, след което ги нарежете. Рибата трябва да бъде почистена, като може и да я филетирате. Към нея добавете рибения сос и сложете в тавичка. Запечете я във фурна от двете страни.

Когато рибата хване коричка я покрийте с фолио и оставете във фурната за 30 минути, загрята на 220 градуса. Разтопете маслото в тиган и запържете нарязания чесън и джинджифила за по-малко от минута. Добавете захарта и оцета, а след това и зеленчуците. Разбъркайте и покрийте с капак. Задушете за 3 минути - зеленчуците трябва да останат хрупкави. 

Сервирайте горещата риба със зеленчуци, лимон и нарязаните пера лук.